duminică, 13 octombrie 2013

Tratarea cancerului cu ciuperci

Batalia contra cancerului este una din punctele de mare interes care cuprinde lumea medicala a vremurilor noastre. Multi specialisti si cercetatori si-au canalizat eforturile pentru a incerca sa descopere leacul pentru “boala care ucide”.
 
   Medicina traditionala chineza ne da o raza de speranta in acest sens, aducand cateva remedii care ajuta in lupta cu cancerul. Este vorba despre anumite ciuperci tamaduitoare,  cunoscute si utilizate in fitoterapia traditionala chinezeasca si japoneza inca de acum cateva mii de ani. In cele ce urmeaza vom trece in revista si vom da detalii despre aceste adevarate minuni ale naturii prea putin sau deloc cunoscute in tara noastra, care pot constitui oricand  un mijloc terapeutic pretios in prifilaxia si tratamentul mai multor afectiuni, dintre care pe primul loc se situeaza CANCERUL.

  REISHI - cunoscuta dupa denumirea latineasca si ca Ganoderma lucidum - este cea mai faimoasa ciuperca medicinala din lume. Ea este denumita si “ciuperca nemuririi” datorita efectelor sale terapeutice uimitoare. In urma studiilor clinice, in Japonia aceasta ciuperca este admisa oficial in tratamentul cancerului.



   Ciuperca Reishi este mentionata pentru prima data in cea mai veche farmacopee chineza, cea a lui Seng Nong din anul 56 i.H.
   Reishi este o ciuperca ce se gaseste destul de rar, ceea ce justifica in buna parte costul destul de ridicat al specialitatilor fitoterapeutice care o contin.

   Ce contine ciuperca Reishi

   Pentru cei care vor sa stie mai multe despre aceasta ciperca trebuie sa remarcam cele peste 200 de substante active din compozitia sa. Dintre acestea cele mai importante sunt polizaharidele 1-3 beta-glucan si 1-6 beta-glucan care au efecte terapeutice exceptionale, in special in profilaxia si terapia cancerului. Alaturi de aceste polizaharide mai sunt prezente triterpene (acid ganodermic), adenozina, germaniu arganic, acizi grasi nasaturati (acid oleic), ciclooctasulf, alcaloizi, acizi nucleici si vitamina A.

   Efecte terapeutice :
- efecte antitumorale: Ciuperca Reishi actioneaza impotriva aparitiei celulelor canceroase prin cresterea factorului de necroza tumorala care ajuta la distrugerea acestor celule. De asemenea aceasta ciuperca inhiba un proces numit angiogeneza prin care celulele tumorale stimuleaza formarea a cat mai multor vase sangvine care permit ulterior extinderea tumorii. In plus, ciuperca Reishi creste rata de utilizare a oxigenului la nivel celular, ajutand celulele sanatoase sa lucreze la parametri optimi, stopeaza formarea de metastaze, micsoreaza durerile si ofera protectie contra efectelor secundare iminente in chimio si radioterapie.

- efecte antioxidante: aceasta ciuperca se opune actiunilor distructive ale radicalilor liberi.

- regleaza echilibrul acido-bazic, avand efect alcalinizant.

- creste energia vitala Qi care sustine intregul organism.

- efecte de adaptare a organismului la starea fizica, psihica si imunitara.

- reduce nivelul glicemiei.

- efecte protectoare si detoxifiante hepatice exceptionale: ciupeca Reishi creste productia de interferon (glicoproteina cu efect antiviral), scade sau normalizeaza nivelul transaminazelor, reduce fibroza hepatica in ciroza alcoolica si este un bun drenor hepatic.

- efecte antialergice: inhiba productia de histamina.

- efecte antivirale contra virusului Epstein-Barr, HTV, Human Papilloma, virusului gripal, hepatic B, C, herpetic si zoster (caz in care suprima si durerile).

- efecte antibacteriene si antiparazitare prin cresterea nivelului de imunoglobuline.

- efecte stimulatoarela nivelul glandelor suprarenale contra stresului si depresiilor.

- prin mentinerea echilibrului hormonal blocheaza formarea fibroamelor uterine.

- amelioreaza memoria, somnul, calmeaza si echilibreaza spiritul si reduce emotivitatea.

- reduce edemele pulmonare, infectiile respiratorii si calmeaza tusea.

- regleaza tensiunea arteriala crescuta, previne si trateaza accidentele vasculare cerebrale, insuficienta coronariana, infarctul miocardic, febitele, varicele si hemoroizii, inhiba agregarea plachetara si scade colesterolul.

 

   MAITAKE (Grifolia frondosa) este o ciuperca asiatica denumita si “regele ciupercilor”. Ea are o istorie lunga in fitoterapia chineza si japoneza traditionala, avand si utilizari culinare. Propietatile ei terapeutice exceptionale au fost confirmate de studiile clinice din ultimele decenii. Ciuperca creste in stare salbatica in China, Japonia, precum si in cateva zone impadurite din estul Americii de Nord. Este greu de cultivat, dar in ultimul timp s-au obtinut cateva progrese notabile.


   Propietatile stimulatoare asupra sistemului imunitar uman si calitatile acestei ciuperci de a lupta contra cancerului sunt date de continutul ridicat de polizaharide 1-3 si 1-6  beta-glucani.

    Efecte terapeutice:

- In primul rand trebuie mentionate calitatile acestei ciuperci in ceea ce priveste protectia organismului contra cancerului. Ciupercile Maitake, in mod aproximativ asemanator cu Reishi, cresc nivelul factorului de necroza tumorala care distruge celulele tumorale, inhiba angiogeneza, protejeaza celulele sanatoase si inhiba formarea de metastaze. De asemenea aceste ciuperci reduc ritmul de crestere a tumorilor chiar si in cazurile dificile si ajuta in timpul tratamentul chimoterapic, facandu-l mai suportabil de catre organism.

- Ciupercile Maitake stimuleaza puternic imunitatea organismului, activand macrofagele (celule ale sistemului nostru natural de aparare care inghit celulele nocive care se dezvolta in corp, in cazul de fata fiind vorba de celulele canceroase), limfocitele T si celulele NK (numite “natural killer”, adica cele care omoara celulele bolnave nedorite).

- Alte calitati ale acestor ciuperci sunt de reducere a inflamatiilor produse in tesuturile atinse de cancer. In plus ciupercile Maitake stimuleaza selectiv functiile organismului, ajutandu-l sa se adapteze fizic, psihic si imunitar in cazul aparitiei celulelor canceroase.
- Ciupercile Maitake cresc eficienta tratamentelor antibacteriene si antivirale, imbunatatesc rata de utilizare a oxigenului si amelioreaza digestia.

   In studiile de laborator s-a demonstat ca polizaharidele continute in ciperca sunt responsabile de efectul de prevenire a cancerogenezei, de inhibare a cresterii tumorale, de marire a activitatii celulelor care lupta cu cancerul produse de sistemul nostru imunitar (celule T-helper), precum si de efectul virulicid care lupta contra HIV.

   Cercetarile au dovedit ca Maitake este mai bine absorbita la nivelul intestinului subtire si este mai activa prin administrarea orala decat cea intravenoasa. Ciuperca poate fi luata si ca supliment alimentar, dar si sub forma de mancare gatita (caz in care se achizitioneaza in stare uscata si se fierbe timp de jumatate de ora). Un alt mod de administrare este cel sub forma de infuzie.

   CORDYCEPS (Cordyceps sinensis) este o ciuperca considerata ca un “cadou al zeilor”, fiind cunoscuta si utilizata in medicina traditionala chinezeasca de mai bine de 1200 de ani. Numele de cordyceps inseamna “iarna larva, vara planta” si se datoreaza faptului ca intr-o parte a ciclului sau biologic, in calitate de ciperca, exista sub forma de planta, iar in cealalta, sub forma de insecta (aflata in stadiu de larva). Acest fapt este mentionat pentru prima data in “Noul concept al farmacologiei” aparut in China in 1757.


Ciuperca numita Cordyceps se dezvolta atat sub forma de planta,cat si sub forma animala, ca larva.


   Etapele de metamorfoza  si de simbioza (sau mai bine zis parazitoza !) a cordycepsului pot fi rezumate astfel: vara, dupa maturarea sporilor ciupercii, acestia se imprastie si, nimerind pe larva (omida) unui anumit fluture, o paraziteaza, trecand de la stadiul vegetal la acel animal. Larva infectata se ingroapa in pamant unde hiberneaza sub forma de gogoasa, timp in care sporii de ciuperca se hranesc cu nutrientii din larva. Daca acestia se termina, cordycepsul e nevoit sa treaca la alimentarea cu radacinile unor plante, rezistand sub pamant la foame, frig si lipsa de oxigen vreme destul de indelungata. Primavara sporii trec la cresterea sub forma de planta, formeaza spori si ciclul se repeta.

   Cordycepsul se gaseste destul de rar si poate fi intalnit la altitudini in jur de 3500 m, in locuri izolate din Tibet, in provinciile Siciuani, Iuninani si Tinhai. Miceliul ciupercii este bogat in nutrienti si componenti biologic activi, din care putem enumera: acid cordycepic, acid glutamic, manitol, proteine, aminoacizi, polizaharide, magneziu si calciu, substante care fac din aceasta ciuperca extraordinara un mijloc de ameliorare a sanatatii si de ridicare a tonusului organismului.

   Efecte terapeutice:
- efectele antitumorale (anticancerigene) sunt datorate ameliorarii starii organului afectat de tumora, cat si prin stimularea activitatii celulelor imunocompetente, ceea duce la reducerea radioterapiei. Cordycepsul micsoreaza dimensiunea tumorilor, creste activitatea celulelor T, NK si a macrofagelor, ajuta la refacerea ADN-ului si activeaza celulele imunocompetente care ajuta la lupta contra celulelor canceroase. De asemenea Cordycepsul este adjuvant in chimioterapie, fiind util in tumori maligne ale diverselor organe (chiar in ultimele stadii ale bolii), prin suprimarea principalului focar al tumorii (efect util in cazul tumorilor benigne si maligne ale creierului). Prin administrarea preparatelor cu cordyceps se suporta mai usor chimio si radioterapia.

- Cordycepsul are efecte antiinflamatoare si antibiotice datorate in principal unei substante care se afla in compozitia acestei ciuperci numita ophiocordin. Aceasta are o actiune bacteriostatica asupra majoritatii bacteriilor, inclusiv pneumococul, streptococul si stafilococul auriu.

- Cordycepsul regleaza ritmul si tonifica muschiul cardiac, fiind util in prevenirea si tratamentul infarctului, a ischemiei cardiace si in reglarea tensiunii arteriale. In plus imbunatateste rata de utilizare a oxigenului si intervine in tratarea sindromului “picioarelor reci”.

- Actiunea hepatoprotectoare a cordycepsului este utila in hepatite, la reducerea ascitei, la prevenirea fibrozei, la reducerea presiunii in vena porta care iriga ficatul si poate avea efecte profilactice in ciroza hepatica.

- Efecte protectoare renale - utile in colici renale, poliurii, glomerulonefrite, pielonefrite si cistite.

- Efecte protectoare pulmonare - utile in bronsite, pneumonii, astm bronsic, emfizem pulmonar, TBC, etc.

- In afectiuni sangvine - purpura trombocitopenica sau hemoragii ale mucoaselor care pot avea ca rezultat anemie de diverse grade.
- Cordycepsul stimuleaza functiile organismului, ajutandu-l sa se 
adapteze din punct de vedere fizic, psihic si imunitar la schimbarile ce apar odata cu instalarea unei afectiuni tumorale.

- Cordycepsul scade nivelul colesterolului, precum si a trigliceridelor. De asemenea contribuie la eliminarea substantelor toxice din organism, inclusiv a toxinelor intestinale.

- Efectele tonice sexuale atat la barbati, cat si la femei sunt arhi-cunoscute. In plus Cordycepsul mai are si calitati energizante prin cresterea capacitatii de transport a energiei la nivel celular.

   KAWARATAKE (Coriolus versicolor) este cea mai studiata ciuperca din lume, atat pentru calitatile sale de lupta impotriva cancerului, cat si pentru alte proprietati medicale. Din 1970 pana azi s-au efectuat pe aceasta ciuperca peste 300 de studii clinice. Numele de Kawaratake este cunoscut in Japonia, in China numele acestei ciuperci fiind Yun Zhi, iar in Europa fiind cunoscuta ca `Turkey Tail" (coada curcanului).



   Din aceasta ciuperca s-au extras o serie de polizaharide care au dovedit proprietati imunostimulatoare exceptionale (pentru cunoscatori acestea sunt Krestin-PSK si polizaharidele peptidice-PSP). Din 1977 tratamentele contra cancerului cu produse din aceasta ciuperca sunt aprobate in mod oficial de autoritatile japoneze de resort.

   Pentru potentarea si diversificarea efectului preparatele care contin miceliu de ciuperca si extract 20:1, mai pot contine ghimbir, extract de maitake, vit. C si bioperin (din piper negru), conditionate sub forma de tablete.

Efecte terapeutice:
- antitumorale
- imunostimulatoare puternice
- antibacteriane si antivirale (cu spectru si pe Helicobacter pylorii !)
- amelioratoare ale respiratiei (in bronsite si sinuzite)
- reduce durerea, anxietatea, transpiratiile nocturne si voma la pacientii cu tumori.
- reduce riscul de boli cardiovasculare ( prin efectul antiaterosclerotic si hipotensiv), sustine tratamentul postoperator.
- previne si trateaza retinita pigmentara.

SHIITAKE (Lentinus edodes)
   Mult asemanatoare cu Maitake in ceea ce priveste continutul in beta-glucani si a efectelor antitumorale si de stimulare a imunitatii organismului, ciuperca Shiitake este una dintre cele mai cunoscute remedii asiatice folosite in lupta contra cancerului.



   Se afla in magazinele de specialitate sub forma de miceliu pilbewre ambalat in capsule, asociat cu extract din aceiasi ciuperca, 20:1 care contin 8% polizaharide. In cazul cand shiitake este asociata ci maitake, s-a semnalat prezenta a lemnului, grifolanului, a unor aminoacizi, magneziu, calciu, vit.D si B2.

   Shiitake contine o substanta numita Lentinan, care este un principiu activ care ajuta sistemul nostru imunitar sa lupte impotriva infectiilor virale si a celulelor canceroase care se dezvolta. Cunoasterea acestei substante si descoperirea efectelor sale benefice au facut ca Lentinanul sa devina o substanta folosita oficial in Japonia in tratarea cancerului.

   Shiitake actioneaza impotriva cancerului in mod aproape asemanator cu ciuperca Maitake, descrisa in numarul precedent. Ea creste nivelul factorului de necroza tumorala responsabil cu distrugerea celulelor canceroase, protejeaza celulele sanatoase din tesuturi si nu permite raspandirea cancerului prin metastaze.
   In plus fata de Maitake, Shiitake stimuleaza activitatea interleukinelor IL2 si IL12 (substante ale sistemului imunitar care inhiba cresterea tumorilor si accelereaza dezvoltarea limfocitelor T care apara organismul).

   Foarte important: tratamentul cu Shiitake reduce efectele secundare din chimioterapiei (caderea parului, voma, leucopenia si anemia).

- antiviral si in sindromul Kaposi.
- antifungic pe Candida albicans.
- tonic cardiac.

   Shiitake, la fel ca maitake si reishi se poate consuma sub forma de supe, paste sau sote, socotite ca niste delicatese in restaurantele de profil, care aduc un aport de numai 40 cal/ 100g, nu contin grasimi, sodiu si aduc 1/3 din doza zilnica necesara de vit. B2 si PP.


Sursa

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu